Актуално Дейности Документи Прием Летописна книга Структура Контакти

Награди

       Ученичката от 11б клас Виктория Антонова Томова спечели второ място в националния конкурс "Живеем в земята на Ботев" и получи наградата си на 27 май 2016 г. в град Враца. 

 Трети национален фолклорен конкурс "С песните и танците на Тракия", Варна, 2016г.


 


 

  

 


 


 


 

 

 

На 11.12.2015 г. се проведе първото по рода си ученическо състезание по реторика, съвместен проект на Варненски духовно-просветен център "Архангел Михаил" и Община Варна. Участниците се състезаваха с две речи - една свободна и една посветена на Свети Климент Охридски. В рамките на пет астрономически часа, младите оратори проблематизираха и отговаряха на въпроси, защитавайки смело позициите си.
        Младите ретори завоюваха достойна победа: лауреати на състезанието станаха Софи-Никол Роплева, която спечели първо място, Бойко Петров и Никол Крумова, които поделиха третото място в състезанието. 
        Техни ръководители бяха Росица Тодорова и Райна Димитрова – учители по философия и психология в гимназията.

 

 

 


 

 

 


 


„Фолклорен изгрев”, 2015 г.

На 14 и 15 ноември 2015 г. в град Варна се проведе Осми национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев”. Фестивалът се организира от Музикална компания Сънрайз – Маринов и се провежда под патронажа на Кмета на Район Младост – Христо Христов.

Във фестивала взеха участие и индивидуални изпълнители на народна музика от НГХНИ „К. Преславски”. С награди бяха отличени учениците на Радостина Манева – Георги Докимов и Христинна Иванова, ученичката по народно пеене на Красимира Верчева – Мелиса Супхи, както и ученичката на Росица Малчева – Йоана Недялкова.


 


За поредна година  в навечерието на Международния ден на Черно море-31 октомври, се проведе  издание на Националния  конкурс с международно участие „Аз обичам Черно море“.   Той бе организиран от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Общински детски комплекс-гр. Несебър. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката  и в него участват ученици и младежи от България и страни, граничещи с Черно море. 
   През настоящата година  в раздел „Изобразително изкуство“  на първо място бе отличена творбата  на  Сияна Ангелова от 9“е“ клас, на  трето място- творбите на Венелина Маймарова от 8“к“ клас, на Йоан Дърмански  от 9“е“ клас и на  Йордан Манолов- от 11 „и“ клас,   а на четвърто- на Лилия Кунева от 9“е“ , на Стелиян Атанасов от 11 „и“ и на Габриела Здравкова от 6 клас.лас.

  В раздел „Проза“  трето място бе присъдено на Виктория Томова от 11“б“ клас и четвърто-на Жулета Василева от 10 „г“ клас.

Наградите бяха връчени на 31 октомври 2015г. в информационен център „Сочи“ в Несебър.


 


Национален конкурс за тамбура „Руско Стефанов”, гр. Сунгурларе

На 31.10.2015 год. в гр. Сунгурларе се проведе Девети национален конкурс за тамбура „Руско Стефанов”. Конкурсът се осъществи с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, АМТИИ – Пловдив, НУФИ – гр. Котел.

В конкурса участие взеха над 60 участници от цялата страна – ученици от Средните музикални училища в Котел и Широка лъка, Варна, Плевен. Участваха и ученици от паралелки с профил „Музика” като НГХНИ „К. Преславски”, Варна, Благоевград, Пловдив, Казанлък, Кюстендил, както и много участници от читалища. Беше показано изключително високо ниво на изпълнителско майсторство. Нашите ученици се представиха достойно и бяха отличени със следните награди:

  • Пламен Атанасов, 8 клас, ученик на Галин Ганчев – Трета награда
  • Доника Кумбилиева, 10 клас, ученичка на Георги Мановски – Поощрителна награда
  • Виктор Методиев, 6 клас, ученик на Георги Мановски – Поощрителна награда
  • Лазар Найденов, 9 клас, ученик на Георги Мановски - Грамота за участие в конкурса

 

 


                   Първи международен музикален конкурс „Art stars – Звезди на изкуството” – Варна, 2015 г.

     От 18 до 20 септември във Варна се проведе първият международен музикален конкурс "Art stars - Звезди на изкуството" - Варна 2015. Раздадени бяха много награди в категории  "Поп и джаз пеене", "Класическо пеене"  и  "Народно пеене". Достойно се представиха учениците на Росица Малчева от НГХНИ „К. Преславски” – Галатея Гинчева и Николета Миткова, които завоюваха съответно втора и трета награда в категория „Народно пеене”.
    На 19 септември се проведе Гала концерта на лауреатите от категории "Народно пеене" и "Поп и джаз пеене" в зала "Аула" на Икономическия университет във Варна. При препълнена зала и много въодушевена публика се раздаваха наградите от журито. Председател на жури в категория „Народно пеене бе Пепа Запрянова и членове - Павлинка Тодорова и Николай Докторов. Някои от наградените участници в тази категория изпълниха свои песни.
    Журито в категория "Поп и джаз пеене" бе с председател Хайгашод Агасян и членове Нелко Коларов и Стела Керанова. Хайгашод Агасян изпълни своята песен "Светът е хубав" и всички участници пяха с него.

 

 


Гайдарски оркестър